Greek-Max
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Επιχείρηση διάσωσης φάλαινας στον Άλιμο

Πήγαινε κάτω

 Επιχείρηση διάσωσης φάλαινας στον Άλιμο Empty Επιχείρηση διάσωσης φάλαινας στον Άλιμο

Δημοσίευση από DIGITAL™ Παρ 28 Ιαν 2022 - 12:12

 Επιχείρηση διάσωσης φάλαινας στον Άλιμο 3174784

 Επιχείρηση διάσωσης φάλαινας στον Άλιμο 95qwl010

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης φάλαινας 6 μέτρων βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί, λίγα μέτρα από την παραλία Εδέμ, στην περιοχή του Αλίμου. Η φάλαινα είχε εμφανιστεί και την Πέμπτη στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, όμως στελέχη του Λιμενικού Σώματος την προώθησαν στα ανοιχτά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, είναι φάλαινα «ζιφιός» και όχι φυσητήρας, όπως αρχικά ανέφεραν οι πληροφορίες.

Η φάλαινα «ζιφιός» είναι μια ραμφοφάλαινα που ζει συνήθως σε βυθούς από 1 έως 3 χιλιόμετρα και το γεγονός ότι έχει βρεθεί σε τόσο ρηχά νερά δείχνει ότι, προφανώς, αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υποφέρει» δήλωσε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε: «Η πρόγνωση δεν είναι καλή».

Για την επιχείρηση επιστρατεύτηκαν η καθηγήτρια του ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού και εξειδικευμένος κτηνίατρος, ο οποίος πήρε ήδη αίμα από το κήτος, ενώ τράβηξε φωτογραφίες και βίντεο προκειμένου να εξεταστεί τι ακριβώς συμβαίνει με τη φάλαινα. Τα δείγματα έχουν σταλεί στα εργαστήρια προκειμένου να εντοπιστεί άμεσα η αιτία του προβλήματος.

 Επιχείρηση διάσωσης φάλαινας στον Άλιμο Image

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας δρ Κουτσούμπας είπε ότι αυτά τα κοιτώδη ζώα προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων. Σημείωσε πως φαίνεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη. Πρόσθεσε ότι το ζώο δεν είναι καθόλου επικίνδυνο και είναι ένα από τα προστατευόμενα είδη.

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με την Βιολόγο - Ωκεανογράφο, Αιμιλία Δρούγκα του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑRION, που ασχολήθηκε με την περίπτωση της φάλαινας.

Τι ξέρουμε για τη φάλαινα «ζιφιός»

Σύμφωνα με τη wikipedia, το σώμα του «ζιφιού» είναι στιβαρό και σε σχήμα πούρου, παρόμοιο με εκείνο άλλων φαλαινών, και μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από πολλές από τους μεσοπλόδοντες στη θάλασσα. Φτάνει σε μήκος περίπου 5-7 μέτρα και ζυγίζει 2.500 κιλά. Δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά μεγέθους μεταξύ των φύλων.

 Επιχείρηση διάσωσης φάλαινας στον Άλιμο Image

Οι «ζιφιοί» τρέφονται με διάφορα είδη καλαμαριών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των οικογενειών Cranchiidae, Onychoteuthidae, Brachioteuthidae, Enoploteuthidae, Octopoteuthidae και Histioteuthidae. Επίσης, τρέφεται με ψάρια βαθέων υδάτων.

Ο «ζιφιός» έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό εμφανίζεται τόσο βόρεια όσο οι Αλεούτιες και στον Βόρειο Ατλαντικό τόσο βόρεια όσο και ο Καναδάς στα δυτικά έως τα Σέτλαντ στα ανατολικά. Στο νότιο ημισφαίριο εμφανίζεται τόσο νότια όσο η Γη του Πυρός, η Νότια Αφρική, η Νότια Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι νήσοι Τσάταμ.

 Επιχείρηση διάσωσης φάλαινας στον Άλιμο Image

Συχνά απαντά επίσης σε πιο κλειστά υδάτινα σώματα όπως ο Κόλπος του Μεξικού και οι θάλασσες της Καραϊβικής και της Μεσογείου. Ο μεσογειακός πληθυσμός είναι γενετικά διαφορετικός από τους πληθυσμούς του Βόρειου Ατλαντικού.

Ο «ζιφιός» καλύπτεται από τη συμφωνία για τη διατήρηση των μικρών κητωδών της Βαλτικής, του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, της Ιρλανδίας και της Βόρειας Θάλασσας (ASCOBANS) και τη συμφωνία για τη διατήρηση των κητοειδών στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μεσόγειο Θάλασσα και στην παρακείμενη Ατλαντική Περιοχή (ACCOBAMS).

 Επιχείρηση διάσωσης φάλαινας στον Άλιμο Image

Το είδος περιλαμβάνεται περαιτέρω στο μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με τη διατήρηση των Μανάτων και των μικρών κητωδών της Δυτικής Αφρικής και της Μακαρονησίας και το μνημόνιο συμφωνίας για τη διατήρηση των κητωδών και των οικοτόπων τους στην περιοχή των νησιών του Ειρηνικού (Μνημόνιο Ειρηνικού Κητωδών).

Οι ραμφοφάλαινες μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητες στον θόρυβο: Έχει παρατηρηθεί υψηλότερη συχνότητα ότι περισσότερες ξεβράζονται σε θορυβώδεις θάλασσες όπως η Μεσόγειος, και έχουν σημειωθεί πολλαπλά επεισόδια μετά από επιχειρήσεις του ισπανικού Ναυτικού στα Κανάρια Νησιά.


 Επιχείρηση διάσωσης φάλαινας στον Άλιμο Image


Πηγή: Zougla
DIGITAL™
DIGITAL™
Co Admin
Co Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1770
Ημερομηνία εγγραφής : 29/11/2021
Τόπος : Ελλαδα

https://greek-max.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης