Πατάτες ογκρατέν με μάραθο
Σελίδα 1 από 1
Πατάτες ογκρατέν με μάραθο
Υλικά Συνταγής
Φρέσκα κρεμυδάκια, φρέσκο θυμάρι και μάραθος. Πλούσια αρωματικά, για να δώσετε στις πατάτες ογκρατέν… ελληνική γεύση. Αξίζει δε να ξέρετε ότι ο μάραθος είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες (σχεδόν όπως τα τσιπ)
1½ φλ. κρέμα γάλακτος
1 φλ. γάλα (ολόπαχο)
1/4 φλ. ψιλοκομμένο σχινόπρασο ή πολύ ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα τρυφερά πράσινα φύλλα τους
1 κουταλιά ξεφυλλισμένο φρέσκο θυμάρι
1 βολβό μάραθο καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτά φετάκια + 2 κουταλιές ψιλοκομμένα φυλλαράκια (αν δεν έχει φυλλαράκια
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο)
1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
αλάτι, πιπέρι, βούτυρο για άλειμμα
Εκτέλεση Συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο ταψί Pyrex.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα αναμιγνύετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, το σχινόπρασο (ή τα κρεμμυδάκια), το θυμάρι, το μάραθο, (φετάκια και φυλλαράκια), τις πατάτες, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Τα ανακατεύετε, βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει για 1 λεπτό. Σβήνετε τη φωτιά.
Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε το μισό μίγμα από την κατσαρόλα και το απλώνετε στο ταψί. Το πασπαλίζετε με τη μισή παρμεζάνα και ύστερα απλώνετε πάνω το υπόλοιπο μίγμα. Περιχύνετε με όσο υγρό έμεινε στην κατσαρόλα, ισιώνετε την επιφάνεια και την πασπαλίζετε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Σκεπάζετε το ταψί με βουτυρωμένο αλουμινόχαρτο (η βουτυρωμένη πλευρά προς τα κάτω) και το βάζετε στο φούρνο.
Ψήνετε τις πατάτες για 40 περίπου λεπτά, ξεσκεπάζετε το ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του γκρατέν και να ψηθούν οι πατάτες – για 20 περίπου λεπτά. Ελέγχετε αν είναι έτοιμο μπήγοντας ένα μαχαιράκι στο κέντρο του: Δεν πρέπει να βρίσκει αντίσταση.
Πηγή: Sidagi
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Πεμ 13 Ιουν 2024 - 9:05 από DIGITAL™
» Μάχη με τις φλόγες στην Λιβαδειά – Καίει σε κατοικημένη περιοχή
Πεμ 13 Ιουν 2024 - 9:02 από DIGITAL™
» Σάμος: Ολλανδός τουρίστας αγνοείται για τέταρτη μέρα
Πεμ 13 Ιουν 2024 - 9:00 από DIGITAL™
» Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι την Παρασκευή στο Περιαστικό Δάσος και άλλες δασικές εκτάσεις
Πεμ 13 Ιουν 2024 - 8:59 από DIGITAL™
» Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Ρόδο – Αισθητός έως και την Τουρκία – Ανησυχία στο νησί
Πεμ 13 Ιουν 2024 - 8:55 από DIGITAL™
» Λιβαδειά: Yπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά που απείλησε την πόλη
Πεμ 13 Ιουν 2024 - 8:53 από DIGITAL™
» Κορυφώνεται ο καύσωνας – Πού θα «χτυπήσει» 43άρια την Πέμπτη
Πεμ 13 Ιουν 2024 - 8:52 από DIGITAL™
» Καύσωνας: Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Πέμπτη
Πεμ 13 Ιουν 2024 - 8:50 από DIGITAL™
» Εξουδετερώθηκε νάρκη στο Καβούρι – Η στιγμή της ελεγχόμενης έκρηξης (Video)
Πεμ 13 Ιουν 2024 - 8:48 από DIGITAL™
» Αμοργός: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του 59χρονου Αμερικανού – Η δύσβατη διαδρομή
Πεμ 13 Ιουν 2024 - 8:47 από DIGITAL™
» Θεσσαλονίκη: Τροχαίο δυστύχημα με θύμα 52χρονο μοτοσικλετιστή
Τρι 26 Μαρ 2024 - 9:03 από DIGITAL™
» «Η Ρωσία ετοιμάζεται να ρίξει πυρηνικά νέας γενιάς για να πείσει τη Δύση»
Τρι 26 Μαρ 2024 - 9:02 από DIGITAL™
» Πυροβολισμοί σε μπαρ στην Ομόνοια
Τρι 26 Μαρ 2024 - 9:00 από DIGITAL™
» Πειραιάς: Υπό έλεγχο πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στα Καμίνια
Τρι 26 Μαρ 2024 - 8:59 από DIGITAL™
» Δραπετσώνα: Σοβαρό τροχαίο στον Περιφερειακό
Τρι 26 Μαρ 2024 - 8:56 από DIGITAL™
» ΕΛΑΣ: Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος για διακίνηση ναρκωτικών σε φυλακές
Τρι 26 Μαρ 2024 - 8:53 από DIGITAL™
» Χωρίς προβλήματα η επιστροφή των εκδρομέων για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου
Τρι 26 Μαρ 2024 - 8:51 από DIGITAL™
» Φωτιά κοντά στο παλιό εργοστάσιο του Κεράνη
Τρι 26 Μαρ 2024 - 8:49 από DIGITAL™
» Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες τυλίχθηκε ΙΧ αυτοκίνητο
Τρι 26 Μαρ 2024 - 8:48 από DIGITAL™
» Θεσσαλονίκη: Τρεις άνδρες πιάστηκαν στα «πράσα» να κλέβουν καλώδια από επιχείρηση
Τρι 26 Μαρ 2024 - 8:47 από DIGITAL™